vesta mebel-LifeEdited mini apartament

На всички ни се е случвало да не ни стига мястото вкъщи или да живеем в малки, дори миниатюрни апартаменти. Аз определено мога да споделя, че повечето ми клиенти имат този проблем. Истината е, че площта не е чак толкова важна, ако се приложат няколко много добри дизайнерски решения, отлична дисциплина (такава, която изключва излишните вещи), както и разбира се – в голяма част от случаите, макар и не винаги – значително повече средства за обзавеждане отколкото отделяме обикновено, така че да превърнем един мини апартамент в удобно жилище. Истината е, че дори и да отделим доста по-голям бюджет за мебелите, за да постигнем по-голям комфорт на обитаване, почти сигурно е, че пак ще сме отделили по-малко средства, отколкото биха отишли за по-голям апартамент, дори и при българските цени на имоти, които със сигурност трудно могат да се сравняват с тези в Манхатън.

vesta mebel-LifeEdited mini apartament3 vesta mebel-LifeEdited mini apartament5

По-голямото жилище не означава само повече пари за покупката му, но и по-висока подръжка и цена за експлоатация – тоест доста по-високи данъци, по-високи сметки, особено за отопление и осветление, както и повече площ и инсталации за ремонт, когато дойде време за това. Напълно възможно е и таксата ви за поддръжка на сградата да зависи от квадратурата на апартамента ви. Ако сте като мен – чувстваща се притеснена в по-малки помещения, определено ще търсите най-голямото място, което бюджетът ви го позволява, но по-голямата площ не значи задължително по-добро качество на обитавана, а и гледайки този филм определено се замислих коя от идеите на собственика мога да приложа вкъщи или в апартамента на някой от клиентите ми. Много е вдъхновяващо, освен това е пример за наистина гениално внимание към всеки детайл в жилището. При това включва мебели на може би най-интересната американска фабрика, за която съм чувала до момента. Икеа наистина твърдят, че са царе на малките пространства, а и италианските дизайнери отдават заслуженото на трансформиращите се мебели, но със сигурност има какво да научим от Resource Furniture, чиито модели за мен са най-изпипани и усъвършенствани от споменатите.

vesta mebel-LifeEdited mini apartament2

Във видеото, за което говорих по-горе, собственикът на този мини апартамент в Манхатан, Граам Хил, показва поредния си проект да събере множество функции на малко площ в този апартамент с 40-тина кв. м жилищна площ. Желанието му е да живее комфортно и без компромиси, да може да кани гости, да прави партита, да има място за някой приятел, който да остане през нощта, да включи домашен офис и дори домашно кино. Макар и сам дипломиран архитект, той всъщност решава, че американските архитекти не са съвсем най-удачният избор за проектанти на такова миниатюрно пространство, и затова провежда конкурс, спечелен в крайна сметка от двама румънски студенти по архитектура.

vesta mebel-LifeEdited mini apartament6 vesta mebel-LifeEdited mini apartament4

vesta-mebel-mini-apartment-plans

Живеенето в малко пространство за мен има два основни недостатъка – изобщо не е подходящо за хора с много книги (а и всякакви други вещи), и освен това означава често трансформиране на пространството и никаква възможност да оставиш разхвърляно. От друга страна дисциплинира ежедневието изключително много и спестява голямо количество средства, които могат да бъдат изхарчени за нещо друго – пътуване например :). Обърнете внимание колко добри идеи могат да се видят на едно място: чекмеджето, което изпълнява ролята на работен плот, липсата на телевизор, заменен с прожектор и бял екран, леглото, което се отваря направо върху меката мебел, двете допълнителни сгъваеми легла, както и разделянето с тежки завеси, което заменя вратите. Част от проекта можете да видите на визуализациите, които съм споделила, а останалите можете да видите тук.

Погледнете и това представяне на американската фабрика Resource Furniture, защото мебелите им определено отиват отвъд нашите разтегателни дивани:

Разбира се, Граам Хил не е единственият притежател на миниатюрен апартамент в Манхатън. Представям ви и един друг проект, наречен Апартаментът Оригами, собственост на учител и проектиран от Normal Projects.  В този случай основна роля в цялостното обзавеждане и функциониране на апартамента играе големият син шкаф, поставен централно и съчетаващ в себе си почти всички функции на един апартамент. За да ви ориентирам в цените – собственикът е похарчил 235 хил. долара за да купи този апартамент от 40-тина квадратни метра и още 70 хил. долара за обзавеждането и ремонтирането му. При нас подобен едностаен апартамент може да се купи за 25 до 35 хил. евро и макар че за момента няма как да направим сравнение за точно такъв вид обзавеждане с множество хитри детайли, напълно е възможно да успеете да го обзаведете и за една десета от сумата, която се дава за това в Ню Йорк, стига да разполагате с достатъчно добър проект, по който да се работи.

 

Целият апартамент на Граам Хил може да се разгледа в сайта Life Edited. Румънският проект претърпява малко изменение преди да бъде реализиран, но оригиналната идея също заслужава да се разгледа на jovoto.com, а ето и една друга интересна идея от конкурса.

Ако се интересувате от малки пространства, разгледайте този шведски пример, или тази мини хижа във Финландия.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...